SEO Geschiedenis

SEO geschiedenis

De geschiedenis van SEO


In 1993 verscheen Architext, beschouwd als de eerste internetzoekmachine (die Excite werd ). Met succes ontstonden vergelijkbare nieuwe sites, zoals Yahoo! (1994) en ten slotte Google (1997).

Google is opgericht door Larry Page en Sergey Brin en is gemaakt om een ​​grootschalige zoekmachine te zijn en ‘het internet te organiseren’, waarbij de linkstructuur wordt gebruikt om de relevantie van pagina’s te bepalen op basis van de zoekopdracht van een gebruiker.

Het idee om de links te gebruiken die door een pagina worden ontvangen, is geïnspireerd door de academische wereld: een artikel of wetenschappelijk onderzoek dat citaten ontvangt uit tijdschriften en artikelen van andere auteurs, vooral die met een betere reputatie, worden als betrouwbaarder beschouwd.

Volgens deze logica werd de revolutionaire Pagerank ontwikkeld: een statistiek van 0 tot 10, gecreëerd door Larry Page en berekend op basis van de hoeveelheid en kwaliteit van inkomende links.

In december 1997 schreef PC Magazine dat Google “een ongebruikelijk vermogen heeft om uiterst relevante resultaten te retourneren” en rangschikte het als de topzoekmachine in de “Top 100 websites”.

Volgens deze Search Engine Land-post was het ook in 1997 dat de term SEO voor het eerst werd genoemd in het boek Net Results, geschreven door Bob Heyman, Leland Harden en Rick Bruner. Volgens hen kwam de term naar voren in een discussie over de positionering van de Jefferson Starship-website in zoekmachines.

Website-optimalisatie voor zoekmachines wordt gedaan om de gebruiker te bereiken door het antwoord te geven waarnaar hij op zoek is

benjamin dada EDZTb2SQ6j0 unsplash


Door meer trefwoorden met de bandnaam in de inhoud van de site op te nemen, merkten ze dat de site terugkeerde naar de eerste positie. Dus Bob en Leland noemden deze techniek Search Engine Optimization.

Tot de popularisering van Google waren SEO-acties beperkt tot het indienen van de site bij zoekmachines en optimalisaties op de pagina, zoals het opnemen (en herhalen) van trefwoorden in de inhoud.

Met de populariteit van Google begonnen SEO-professionals meer te kijken naar de statistiek van links, wat erg belangrijk is voor de zoekmachine.

Hiermee kwamen de strategieën voor linkbuilding, waarbij zowel legitieme technieken voor het verkrijgen van links als meer obscure praktijken werden onderzocht, die alleen gericht waren op het verbeteren van de evaluatie van de site, ongeacht de kwaliteit.

Deze technieken voor het manipuleren van rankings werden bekend als Black Hat SEO.

Het was ook in 2000 dat de Google Toolbar werd gelanceerd voor Internet Explorer, die de Pagerank van sites van 0 tot 10 presenteerde. Dit maakte technieken voor linkbuilding meetbaarder en populairder.

In hetzelfde jaar werden de organische resultaten van Google toegevoegd: Google AdWords werd gelanceerd, inclusief gesponsorde resultaten, die tot op de dag van vandaag in de zoekresultaten blijven.

Na jaren van site-optimalisatie, linkgeneratie en veel rangschikkingsmanipulatie met Black Hat-technieken, werd in 2003 de eerste grote update van het algoritme uitgebracht, Florida genaamd , die SEO voor altijd veranderde.

Volgens een destijds door Gord Hotchkiss geschreven artikel was Florida een filter dat werd toegepast op commerciële zoekopdrachten die werden geïdentificeerd door het gebruik van specifieke trefwoorden. Het heeft veel van de sites verwijderd die eerder de ranglijst vulden (in meerdere tests verwijderde de tool 50-98% van de hierboven genoemde sites).

Het doelwit waren affiliatiesites, met domeinen die trefwoorden bevatten en met een netwerk van links die naar de homepage van de website verwijzen.

Toen de update werd gelanceerd, veroorzaakte de update woede bij handelaren, die gelieerde sites als hun belangrijkste bron van verkeer (en verkoop) hadden.

Ondanks de impact van de update waren de resultaten positief: er werden sites van hogere kwaliteit gelanceerd, retailers investeerden meer in de site zelf en verbeterden de zoekresultaten.

Dit was pas de eerste update van Google. In de daaropvolgende jaren werden er nieuwe updates uitgebracht, die er altijd op gericht waren om de onwettige resultaten van de zoekmachine te verminderen en de kwaliteit van de zoekopdrachten te verbeteren.

Sindsdien zijn er bij elke door Google uitgebrachte update ook veel speculaties over de dood van SEO. Website-optimalisatie voor zoekmachines gaat echter veel verder dan twijfelachtige technieken die gericht zijn op het manipuleren van de resultaten die door Google worden weergegeven, die worden bestraft en vernietigd met updates.

De optimalisatie van websites voor zoekmachines wordt gedaan om de gebruiker te bereiken, het antwoord te geven waarnaar hij op zoek is met het ideale formaat, de best mogelijke ervaring in de merkomgeving te bieden en de richtlijnen van zoekmachines te volgen.
De populairste zoekmachine ter wereld is Google, en het volgende hoofdstuk gaat erover.

Hoe werkt Google?

Blog over hoe SEO werkt


Heb je ooit stilgestaan ​​bij alles wat er gebeurt tussen het typen van je zoekopdracht en het klikken op Google-resultaten?
Wat er in deze periode gebeurt, is het geheim van het succes van de zoekgigant. De kwaliteit en snelheid van de rangschikking maakten het bedrijf de grootste zoekmachine ter wereld, het afslachten van concurrenten, zelfs met de gecombineerde deelname.
Hieronder krijgt u een beter inzicht in het werk achter de meest bezochte resultatenpagina’s ter wereld.

Resultaten volgen, indexeren en weergeven
Dit zijn de top 3 onderzoeksfeedbackprocessen.
Crawlen is het proces waarbij de robots van Google (een zogenaamde Googlebot) pagina’s identificeren die moeten worden toegevoegd aan de index van de zoekmachine. Om dit te doen, gebruiken robots algoritmen om paginaprioriteit en indexeringsfrequentie te definiëren.

Het proces begint met de URL’s die zijn gegenereerd op basis van eerdere crawlprocessen en verrijkt met sitemaps. Terwijl u pagina’s bezoekt, identificeert Googlebot bestaande links en neemt deze ook op in de trackinglijst. Nieuwe sites, wijzigingen en verwijderingen worden tijdens het proces gedetecteerd en bijgewerkt.

Vervolgens komt indexering, waarbij Googlebot elk van de gecrawlde pagina’s verwerkt om ze in de index op te nemen. Informatie zoals pagina-inhoud, publicatiedatum, publicatieregio, titel, beschrijving en gestructureerde gegevens worden hier geïndexeerd.

Dus wanneer een zoekopdracht plaatsvindt, wordt er gezocht naar overeenkomende pagina’s in de index van Google, waarbij de meest relevante resultaten worden weergegeven. En het is geen relevantie op basis van gissingen: het wordt bepaald door meer dan 200 rangschikkingsfactoren.

In het zoekproces is er ook Google auto-aanvulling en de klassieke “Heb je gezegd …”, ontworpen om tijd te besparen, fouten te corrigeren en te helpen bij het zoeken.

lukas blazek mcSDtbWXUZU unsplash


Algoritme en updates
Zelfs als je nog nooit met SEO hebt gewerkt, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van het algoritme van Google of van sociale netwerken zoals Facebook en Instagram.

Deze algoritmen zijn verantwoordelijk voor het filteren van wat voor u het meest relevant is en niet alleen om alle beschikbare inhoud op de pagina te gooien, zonder rangschikkingscriteria.

Google gebruikt meer dan 200 rankingfactoren om de volgorde van pagina’s te definiëren die aan de gebruiker worden gepresenteerd voor elke uitgevoerde zoekopdracht.

Om de informatie die aan de gebruiker wordt gepresenteerd en de relevantie ervan steeds te verbeteren, wordt dit algoritme voortdurend bijgewerkt. 

Hiermee hopen we u voldoende geïnformeerd te hebben over de geschiedenis van SEO

Brericht delen

Meld u hier aan

Ontvang onze nieuwsbrieven

Scroll naar top

We maken gebruik van cookies om u beter van dienst te zijn.   Privacybeleid