Hoe maak je een webshop succesvol?

5 Tips om je webshop succesvol te maken

5 tips om je webshop succesvol te maken en die u gegarandeerd gaan helpen uw doelen te bereiken

Al van voor de pandemie groeide het aantal webshops aan een hoog tempo. Met de pandemie is deze groei tot 4 keer gestegen (volgens de barometer van The House of Marketing & SafeShops).
In 2020 zijn er maar liefst meer dan 1.500 webshops per maand online gegaan in België. We blijven record achter record verbreken sinds de lockdown in 2020.

De klanten hebben duidelijk meer vertrouwen gekregen in de werking van een webshop en een groot deel daarvan zal waarschijnlijk ook na deze pandemie zijn producten online blijven kopen.

3 voordelen van een webshop:

5-tips-om-je-webshop-succesvol-te-maken
 1. Betaalbaarheid: Een webshop is veel goedkoper dan een fysieke winkel waar je bijvoorbeeld het pand moet huren of kopen.
 2. Flexibiliteit: U bent niet afhankelijk van een locatie, u kunt uw webshop van overal in de wereld beheren.
 3. Mogelijkheden: Het geeft u de mogelijkheid 2 jobs te combineren. Zo heeft u nog een vast inkomen.

  Maar voordat we ons laten meeslepen door de opwinding, moeten we niet vergeten dat, net als fysieke detailhandel, e-commerce ook planning, marktonderzoek en investeringen vereist – met andere woorden, ook een webshop vereist tijd, geld en moeite.

  Het bouwen en onderhouden van een gezonde webshop (e-commerce) is een grote uitdaging. We zetten hier 5 tips op rij om uw webshop succesvol te maken.

  Lees hieronder de 5 tips die u gegarandeerd kunnen helpen bij het opzetten van uw succesvolle webshop
 1. Onderzoek doen
 2. Uw website zo gebruiksvriendelijk mogelijk maken
 3. De structuur en functies van uw website zo goed mogelijk in elkaar zetten
 4. De juiste strategie toepassen om meer klanten aan te werven
 5. Leer van uw concurrenten


1. Marketing onderzoek

Marketing onderzoek

Voordat u van start gaat met een bedrijf op internet, moet u duidelijk zijn over wat en aan wie u gaat verkopen. Door uw doelgroep te definiëren, kunt u het assortiment producten bepalen dat zij nodig hebben en dat u gaat aanbieden.
Als u van plan bent om een niche voor uw e-commerce te kiezen, is het een goede tip om deze mate van populariteit te analyseren op Google Trends.

Verder is Google Keyword Planner een andere geweldige tool waarmee je kunt achterhalen hoe vaak er gemiddeld op een woord wordt gezocht op Google.

Marketing onderzoek is van cruciaal belang als u uw webshop succesvol wilt maken.
De onderneming die als beste zijn klanten kent en verstandig omgaat met deze kennis verhoogt aanzienlijk zijn kans op succes.
Hoe beter u uw klanten kent en begrijpt, hoe beter u uw webshop kan positioneren in de markt en des te rendabeler u hem kan maken.

Korte samenvatting:
– Zoek uit wat en aan wie u gaat verkopen.
– Definieer uw doelgroep.
– Zoek uit wie uw concurrenten zijn en bestudeer wat ze goed doen.
– Weet wie uw potentiële klanten zijn en hoe u ze nog meer van dienst kunt zijn.
– Onderzoek of uw prijs realistisch is. Kijk bijvoorbeeld naar de prijzen van uw directe concurrenten.
– Zoek naar reviews over de producten die u verkoopt ook op andere websites en probeer een oplossing te bieden voor eventuele problemen op uw eigen webshop.

Dus als u uw klant kent (gedrag, gewoontes en periodes van commerciële aantrekkingskracht), kunt u beter werken aan acties, aanbiedingen en collectiewijzigingen.. In deze ultra competitieve mark is een goede gedefinieerd doelpubliek essentieel om een webshop succesvol te maken. U weet dan precies hoe u met hen moet communiceren. De taal, uitdrukkingen, gewoontes op sociale netwerken, voorkeuren,…, dit vergemakkelijkt het werk van de marketing van uw webshop.

U kunt aantrekkelijkere en gepersonaliseerde e-mailmarketing leveren én sociale media-werk doen dat uw klanten betrekt, waardoor interactie en organische groei bevordert wordt en inhoud toevoegen die helpt verkopen.

2. Gebruiksvriendelijkheid

Uw website zo gebruiksvriendelijk mogelijk maken

Het succes van je webshop staat of valt met een goed webdesign. Hier gaat niet alleen om een mooi design maar ook over de technische kant van de website. Beiden aspecten zorgen voor een gebruiksvriendelijke webshop die u helpt om meer te verkopen doordat minder kopers afhaken.

Hoe maakt u uw webshop gebruiksvriendelijk?
– Zorg dat uw homepage onder de 4 seconden oplaad. Als uw website langer dan 4 seconden laadtijd nodig heeft, verliest u gegarandeerd klanten. Hoe langer de laadtijd van uw webshop, hoe meer potentiële klanten u verliest.
– Zorg voor overzichtelijkheid en een duidelijke structuur. De klanten moet makkelijk kunnen vinden wat ze zoeken!
– Maak gebruik van effectieve zoekmachines, zoekfilters, categorieën en tags wanneer u verschillende producten aanbiedt.
– Zorg dat uw foto’s van goeie kwaliteit zijn. Slechte kwalitatieve afbeeldingen zorgen er vaak voor dat potentiële klanten afhaken.
Er bestaan genoeg websites waar u professionele foto’s kan vinden voor uw website zoals bijvoorbeeld: https://unsplash.com/ en https://pixabay.com/
– Zorg dat uw webshop geoptimaliseerd is en goed werkt op mobiele apparaten. De kans bestaat dat er meer dan 50% van uw klanten via hun smartphone uw webshop zullen bezoeken.
– Zorg voor verschillende betalingsmogelijkheden.
– Zorg dat uw klanten een account kunnen aanmaken op uw webshop en makkelijk kunnen inloggen met verschillende inlogmogelijkheden.
– Informeer de klanten over het product dat je verkoopt. Geef alle mogelijk product specificaties aan de klant om vragen of twijfels weg te nemen.
– Toon ook bijbehorende en alternatieve producten wanneer de klant op een product klikt.


Een webdesigner kan een cruciale rol spelen in het succes van uw webshop. Uiteraard is kwaliteit vaak niet gratis. Het kost u vaak tijd, geld of beiden. Een webdesigner kan u tijd besparen door te zorgen voor een aantrekkelijk en gebruiksvriendelijke design met goede werkende functies. Een goed werkende gebruiksvriendelijke website zorgt dan ook voor betere verkoopcijfers.  

3.Structuur

Structuur
Structuur webdesign

Bij het opzetten van een virtuele winkel is het noodzakelijk om na te denken over alle investeringen die nodig zijn om alles zo efficiënt mogelijk te laten werken. Platformen, betaalmethodes, beveiliging, fysieke structuur, logistiek, backoffice, marketing, service. Deze vereisen veel voorbereiding van degenen die verantwoordelijk zijn voor een webshop . Deze investering is nodig om ervoor  te zorgen dat u de touwtjes  van uw bedrijf in handen heeft.

Het is aan u om een realistische prijs en de juiste betaalmethodes aan de klanten aan te bieden. Zo ook de juiste verzendingsmethode en afhaalpunten en deze zo duidelijk en laagdrempelig mogelijk te maken voor uw klanten.

Het nadeel van het creëren van de volledige structuur van uw winkel is echter in de eerste plaats de tijd en de kosten die dit met zich meebrengt. Er is een werkkapitaal nodig om het systeem te laten werken, de logistiek moet efficiënt zijn om de levering op tijd te laten plaatsvinden en de service moeten effectief zijn. Naast structuur moet er ook geïnvesteerd worden in opleiding van personeel.

Wie niet genoeg kapitaal heeft, of liever voorzichtig experimenteert met dit nieuwe verkoopkanaal, kan ervoor kiezen om op marktplaatsen te verkopen. De dynamiek kan als volgt werken: een grote e-commerce, die al op de markt is gevestigd, opent zijn venster zodat kleine detailhandelaren hun producten in die winkel kunnen adverteren en via de winkel kunnen verkopen.

Voor degenen die deze weg kiezen, is het voordeel dat hun producten meteen een grote zichtbaarheid krijgen, zonder dat er veel investeringen nodig zijn om dit mogelijk te maken. Een ander voordeel is dat marktplaatsen toegang bieden tot marketingadviesdiensten, hulpmiddelen voor voorraadbeheer en partnerschappen met betaalmethodes.

Maar aan al dit gemak en de geboden zichtbaarheid zijn extra kosten verbonden. Marktplaatsen rekenen vaak hoge kosten op de winst van aangesloten winkels. Het betalen van vergoedingen en beginnen met verkopen op een marktplaats is een interessante strategie als je weinig geld hebt om te investeren in infrastructuur, logistiek en vooral in marketing.

Het bouwen en onderhouden van een gezonde e-commerce is een grote uitdaging

Dat er steeds meer webshops online te vinden zijn, wilt ook zeggen dat het steeds moeilijker gaat worden om te verschijnen in de zoekresultaten van google bijvoorbeeld. Uiteraard kunt u altijd werken met Ads, maar ook deze zullen ongetwijfeld steeds duurder worden.

Onthoud dat beveiliging cruciaal is in e-commerce
Veiligheid is een van de belangrijkste factoren in e-commerce. De klant moet zich veilig voelen bij het doen van een aankoop , aangezien hij persoonlijke en bankgegevens met het systeem zal delen en geen problemen wil hebben met het lekken van zijn informatie of frauduleuze handelingen met zijn gegevens.

4.Marketing strategie

Marketing strategie

Net als een fysieke winkel heb je bezoekers nodig om überhaupt te kunnen verkopen. Met online marketing zorg je ervoor dat online kopers je webshop kunnen vinden en je naambekendheid beter wordt.  Elke ondernemer kent dus het belang van marketing om de verkoop te verhogen.

Tegenwoordig is emailmarketing een van de meest gebruikte tools in digitale marketing en één die de meeste conversies oplevert. Hiermee kunt u vanuit uw winkel communiceren, e-mails naar uw klanten sturen, of het nu gaat om nieuwe aanbiedingen, lanceringen, kortingsbonnen of gewoon om u te feliciteren met uw verjaardag.

Voor wie liever met uitgebreidere content werkt, zijn webshopblogs de nieuwe sensatie. Daar praten de winkels met de klant over alledaagse zaken die relevant zijn voor hun realiteit. Het idee is om verder te gaan dan adverteren en inhoud te creëren die de aandacht trekt, aanspreekt en de wens om te kopen van klanten wekt.

Op de sociale netwerken proberen de winkels snel met hun volgers te praten, meer foto’s van de producten aan te bieden, commentaar te geven op actuele onderwerpen, op een lichtere manier te communiceren, snel te reageren en zelfs interactie te hebben met andere merken. Het idee is nu om marketing te gebruiken om klantenloyaliteit op te bouwen en hen te boeien. Die hechte relatie die je hebt opgebouwd, zal je tot bekering brengen, het zal veel gemakkelijker zijn.

U kunt ook gebruik maken van Google AdWords en Shopping campagnes om meer potentiële klanten te bereiken.
Wat is Adwords?
Adwords is een advertentieprogramma van Google. Met dit programma kan je online advertenties uitzetten. Deze advertenties komen terecht in de zoekresultaten van de internetgebruikers.

Kansrijke voordelen van Adwords
Adwords advertenties kwamen eerst aan de rechterkant van de zoekresultaten terecht. Door een wijziging staan de Adwords advertenties boven de ‘niet betaalde zoekopdrachten’. Dit maakt dat jouw online advertenties sneller opvallen en internetgebruikers er sneller op klikken.

Een advertentie kan zeer doelgroepgericht gemaakt worden. De advertenties stem je af op relevante zoekwoorden en verwijzen naar een landingspagina op jouw website. Wanneer consumenten soortgelijke zoekwoorden intikken, is de kans groot dat jouw advertentie in hun zoekresultaten verschijnt. Op een gewone dag kan je dus ontzettend veel consumenten bereiken. Wees gerust: je betaalt niet per view, maar per click.

Zonder actieve marketing is de kans zeer gering dat jouw webwinkel hoog in de ranking komt. Tijd om daar wat aan te doen. Adwords biedt kansrijke voordelen. Maak er gebruik van! SEO optimalisatie
U kunt ook uw webshop volledig laten optimaliseren voor SEO. Zo wordt u webshop met de juiste consistentie wat betreft het plaatsen van waardevolle content online, steeds makkelijker vindbaar in de zoekresultaten van google bijvoorbeeld. Onthoud wel dat SEO geen sprintje is

Affiliate marketing
Met affiliate marketing laat je andere websites je producten promoten en zorg je ervoor dat er een hoeveelheid externe linken opgebouwd wordt.

Hoe werkt affiliate marketing?
– Deze websites sturen belangrijke bezoekers door naar jouw webwinkel.

– Deze websites zorgen ervoor dat door deze externe linken, de zoekmachines jou als autoriteit zien. De hoeveelheid linken naar jouw website is een belangrijke indicatie voor zoekmachines om te bepalen in hoeverre jouw webshop relevant is voor de bezoekers. Hoe meer linken, hoe relevanter de zoekmachines jouw webshop achten. Dit resulteert in een hogere ranking in de zoekresultaten.

Wanneer consumenten vanaf de affiliate websites overgaan tot een aankoop, dan betaal jij de adverteerder voor deze transactie. Het is belangrijk om op voorhand goede afspraken te maken naar de betaling toe.

5. Wees uw concurrenten voor

Wees uw concurrenten voor

Op internet is concurrentie slechts een klik verwijderd. Precies om deze reden is het noodzakelijk om alert te zijn op de aanbiedingen van de buren.
Maak in eerste instantie een lijst in Excel met uw belangrijkste directe concurrenten : wie in hetzelfde segment werkt, die precies dezelfde doelgroep aanspreekt als de uwe, en die aan dezelfde eisen voldoet.

Om erachter te komen wie uw concurrenten zijn, voert u Google-zoekopdrachten uit op zoek naar diensten of producten die vergelijkbaar zijn met die van u, praat u met uw klanten en leveranciers en voegt u, wanneer u de namen van deze concurrenten vindt, ze toe aan uw Excel-spreadsheet, met vermelding van het websiteadres en andere informatie die u relevant vindt.

Dan moet u deze lijst met concurrenten bestuderen om te begrijpen hoe ze werken. Bekijk vanaf de website hoe en waar de informatie op het scherm wordt weergegeven, wat ze als differentieel aanbieden, welke promoties ze doen, hoe ze communiceren met klanten op sociale netwerken en in marketing in het algemeen.

Het is erg interessant om een aankoop te simuleren en de winkelwagenstappen en de winkelervaring te identificeren.
Identificeer waar u deze kunt verbeteren en zelfs overtreffen, creëer strategieën om deze doelen te bereiken, identificeer wat er al in uw bedrijf bestaat en stel andere punten vast waarmee u opvalt in de markt. Zo ontwikkelt u uw concurrentievoordeel en creëert u meer klanten.

We hopen u hiermee geholpen te hebben uw webshop succesvol te maken!
Indien u vragen hebt, contacteer ons gerust. We helpen u graag uw onderneming succesvoller te maken met behulp van onze marketingstrategie.

Brericht delen

Meld u hier aan

Ontvang onze nieuwsbrieven

Scroll naar boven
Scroll naar top

We maken gebruik van cookies om u beter van dienst te zijn.   Privacybeleid